Bakan Soylu, geri itmeyi inkar eden Yunan parlamenterleri susturdu

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Yunanistan'ın göçmenleri geri itip ölüme terk ettiğini inkar eden Yunan parlamenterlere olayların videolarını hatırlatıp, "Bizimle bu tartışmaya girmeyin" dedi.

GÜNDEM 16.06.2022 10:14:00 0
Bakan Soylu, geri itmeyi inkar eden Yunan parlamenterleri susturdu

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, NATO Parlamenter Asamblesi Politik Komite ve Ortadoğu Komitesi ile bir araya geldi.

Yemekli toplantıda Soylu, parlamenterlerin sorularını yanıtladı.

Bakan Soylu'ya sorular yönelten Yunan parlamenterlerler, ülkelerinin Ege ve Akdeniz'de göçmenleri geri ittip ölüme terk ettiklerini inkar etti.

"İtmeleri konuşmayacaksak sunum yapmanın bir anlamı yok"

Süleyman Soylu, göç meselesi konuşulduğunda somut değerlendirmelerin ortaya konulması gerektiğini belirterek, "Göç sınırlarında olan ve bunlar uzaydan yapılmadığına göre karşı taraftan yapılan itmeleri, ölümleri ve öldürmeleri burada konuşmayacaksak, burada bir göç sunumu yapmamın bir anlamı yok. O zaman şartları söylersiniz, 'Şu konulara girersiniz, bu konulara girmeyin.' dersiniz. Bu doğru bir yaklaşım değil." diye konuştu.

Bakan Soylu, Yunan parlamenterlerin geri itmelerle, Ege'de ve sınırda yaşananlara dair somut deliller olmadığını söylemesi üzerine ise şunları kaydetti:

"Sizin bayraklı botlarınız..."

"Geri gönderme ve geri itme meselelerinde bizim hazırladığımız yüzlerce videodan 11 tanesi var. Eğer Ege'de biz Yunanistan'la komşu değilsek, Sırbistan veya Arnavutluk'la komşuysak siz haklısınız. O sahil güvenlik botları sizin bayrağınızla sizin insanlarınız tarafından değil de sizin gemileriniz başkaları tarafından o öldürme işlerini gerçekleştiriyorsa siz haklısınız.

"İsterseniz videolar var"

Ama öyle değil. Şimdi gerçeği örtmeyelim. İnsanların Yunanistan'da karşı karşıya kaldıkları işkenceler sebebiyle uluslararası mahkemelerde Yunanistan'ı dava ettiğini burada bir kez daha söylemek istiyorum. Eğer isterseniz şurada videolar var.

"Bizle böyle bir tartışmaya girmeyin"

Bir daha söz alırsanız, ben hiç konuşmayacağım, bu videoları göstereceğim. O zaman siz sahil güvenliğinizin insanları nasıl öldürdüğünü, insanların botlarına silahlarla nasıl hücum ettiğini, botların havalarını indirerek onları denizin ortasında nasıl mahkum ettiğini, Türk Sahil Güvenlik Komutanlığının da onları nasıl kurtardığını burada izleriz. Bizle böyle bir tartışmaya girmeyin. Girmemenizi temenni ediyorum." diyerek açıklamasını tamamladı.


GÜNDEM
1

ABD'den İran'a yeni yaptırımlar

2

Biden: Amcamı yamyamlar yedi

3

İncirlik Üssü ile ilgili yeni karar

4

Türkiye ve Azerbaycan imzayı attı!

5

Kanarya yarı final peşinde! İşte Fenerbahçe-Olympiakos maçının muhtemel 11'leri