Avukat odasındaki kameralar kaldırılacak!

Bölge İdare Mahkemesi, avukat görüşme odalarındaki kameraların kaldırılmasına ilişkin emsal kararını verdi.

GÜNDEM 7.07.2023 15:47:00 0
Avukat odasındaki kameralar kaldırılacak!

Bursa'da Bölge İdare Mahkemesi 6. İdari Dava Dairesi, emniyet müdürlüklerinde bulunan avukat görüşme odalarındaki kameraların kaldırılmasına ilişkin emsal bir karar verdi. Mahkeme, bu kameraların sadece güvenlik amaçlı olsa bile sanık ile avukat görüşmesinin gizlilik prensibini ve savunma ile adil yargılanma hakkını ihlal ettiğine hükmetti.

Bölgedeki kolluk birimlerinde yer alan avukat görüşme odalarında kamera bulunmasının hukuka aykırı olduğunu belirten Baro Başkanlığı, bu kameraların kaldırılması talebiyle önce Valiliğe başvuruda bulundu. Ancak Valilik talebi reddedince Baro Başkanlığı, İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Talebin zımnen reddedilmesi üzerine yürütmeyi durdurma istemli iptal davası 7. İdare Mahkemesi'nde görüldü ve mahkeme yürütmenin durdurulmasına karar verdi.

Valilik, bu karara itiraz etti ve istinaf talebinde bulundu. Dosyayı inceleyen Bölge İdare Mahkemesi Altıncı İdari Dava Dairesi, İdare Mahkemesi'nin kararını onayladı. Kararda, kameraların güvenlik amacıyla konulduğu ve ses-görüntü kaydetmediği belirtilse de, avukat görüşmelerinin gizliliğini ve savunma hakkını ihlal ettiği vurgulandı.

Kararın ardından avukat odalarındaki kameraların kaldırılması gerektiği kesinleşti. Kameraların hukuka aykırı olduğunu savunan Baro Başkanlığı'nın talebi kabul edildi ve avukatların görüşme odalarında daha güvenli ve gizli bir ortamda çalışabileceği düşünülüyor.


GÜNDEM
1

Otogazda yarın gece indirime gidiliyor

2

Saraçhane'de gerginlik! Yasaklara rağmen toplanan kalabalığa polis müdahalesi

3

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Atalay'dan işçilere çarpıcı mesajlar

4

Diyanet uyardı: Hac vizesi olmayanlar Suudi Arabistan'dan gönderilecek!

5

Eşi cebinden habersiz para aldığı için boşanma davası açan kocayı Yargıtay haklı buldu

EKONOMİ