Aşılama sayısı 35 milyonu geçti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca aşılamada 35 milyonu geçtiğimizin müjdesini duyurdu.

SAĞLIK 15.06.2021 13:14:00 0
Aşılama sayısı 35 milyonu geçti

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, SGK kayıtlı tüm çalışanlar ile 40 yaş ve üzeri olanların koronavirüs aşısı sıralarının geldiğini açıkladı. Açıklamanın ardından aşı randevusu alanlar İstanbul'da hastanelere gitmeye başladı. Bayrampaşa Devlet Hastanesi'ne gelenler, bahçede uzun kuyruklar oluşturdu. Sırası gelenler içeriye alınarak, aşıları yapıldı.

"MESAFE KURALINA UYULMUYOR" 

Aşı olan Orhan Katırcı, "Memnunuz. Özel sektör çalışanıyım. Sıra bekledim. Kalabalık olduğu için 20 kişilik gruplar halinde içeriye alıyorlar. Yoğunluk var. Mesafe kuralına uyulmadı. İnsanımız yükleniyor, mesafe bırakmıyor. Aşımı oldum, işime gideceğim" dedi.

AŞI OLMAYA GELMİŞTİM, KALABALIĞA GİRMEK İSTEMEDİM" 

Kalabalık nedeniyle aşı yaptırmaktan vazgeçen Suat Aksoy, "Aşı olmadım. Aşı olmaya gelmiştim, bu kalabalığa girmek istemedim. Çok talep var, yoğunluk var. Biraz zaman geçsin, müsait bir zamanda gelip aşı olacağım" diye konuştu.

Kalabalık nedeniyle aşı yaptırmaktan vazgeçen Suat Aksoy, "Aşı olmadım. Aşı olmaya gelmiştim, bu kalabalığa girmek istemedim. Çok talep var, yoğunluk var. Biraz zaman geçsin, müsait bir zamanda gelip aşı olacağım" diye konuştu.

Aşı olmaya gelen Mehmet Yarıcı ise "Aşımızı olduk, çok şükür. Randevu aldık. Herkes sisteme yüklendiği için sistem çökmüş. Yoğunluk var. O yüzden sıradan alıyorlar ama çabuk ilerliyor. Çıktım, işime gidiyorum, şoförlük yapıyorum. Yaşım 47. Şu an için bir etki yok, herhangi bir şey hissetmedim" ifadelerini kullandı.

 

Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan salgınla ilgili son durum hakkında bilgi veriken, '13 milyonun üzerinde vatandaşımız 2 doz aşısını oldu, toplumsal bağışıklığının sağlanması için toplumun yüzde 60’ı aşılanmalı. Toplumun yüzde 70’inin aşı olduğu takdirde iyi bir noktaya geleceğiz gibi görünüyor. 55 milyon gibi bir rakam. 14 milyon gibi vatandaşımızın aşı olduğunu düşünürsek iyi noktadayız diyebiliriz. Tüm çalışanlara aşının açılması çok önemli bir gelişme.' dedi.

KISITLAMALAR NE ZAMAN KALKAR 

Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan sözlerine şu şekilde devam etti: Temmuz’u bekleyin diye karar çıkmıştı kabineden. Biraz daha bekleyelim. Geçen seneki gibi artışın tersine düşüş yaşıyoruz. Geçen yıl da böyle olmuştu ama bu yıl deneyimliyiz ve aşı gibi bir güç var elimizde. Rakamlar böyle giderse elbette kısıtlamalar kalkabilir, daha ileri saatlere gidebilir. 10’da değil de 11-12 olabilir.

MASKESİZ DÖNEME GEÇİŞ 

Aşı olduk biraz daha sabretmemiz gerekiyor. Biraz daha gayret. Maskeleri de artık daha rahat güz döneminde çıkarabiliriz diye düşünüyorum. Çok kalabalık minibüse bindik ya da konsere gittik… Buralarda maske takabilir ama sokakta maskesiz günlerin çok uzak olmadığını düşünüyorum. Kapalı alanlarda bir süre daha maske takmalıyız. İki doz aşı olanlar vardır.

Daha sağlıklı ve güvenli iş yerleri olabilmesi için hızlıca ilerleyebiliriz Ay sonunda inşallah rakamların ilerlemesiyle 20 yaş üstü vatandaşların aşılanması ve ikinci doz aşının yapılmasıyla birlikte güz döneminde iyi günler göreceğimize inanıyorum. Kurallara vatandaşlarımız görece daha da uyuyorlar. 5000’li rakamlar da bunun göstergesi diyebiliriz. 5000 altına da belki yarın düşeceğimize inanıyorum.


GÜNDEM
1

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi yoğun bir gündemle toplanıyor

2

Meta'nın Threads uygulaması Türkiye'de geçici olarak kapanıyor

3

Altın fiyatlarındaki artış makas aralığını da uçurdu

4

Şubat 2024 işsizliği: Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı %8,7

5

Turizm haftası verileri: Türkiye 2023'te 56 milyon turist ağırladı

SİYASET