Anayasa Mahkemesi'nin soyadı kararı yürürlüğe giriyor

Anayasa Mahkemesi'nin "evlenen kadının kocasının soyadını alacağı" hükmünü iptal kararı 28 Ocak'ta yürürlüğe giriyor.

GÜNDEM 26.01.2024 13:53:00 0
Anayasa Mahkemesi

Anayasa Mahkemesi, Türk Medeni Kanunu'nun "evlenen kadının kocasının soyadını alacağı" hükmünü iptal etmişti. Karar, 28 Ocak 2024'te yürürlüğe girecek. Bu tarihten sonra evlenen kadınlar, kendi soyadlarını kullanma hakkına kavuşacak.

Anayasa Mahkemesi, 28 Nisan 2023'te verdiği kararda, söz konusu hükmün eşitlik ilkesine aykırı olduğuna hükmetmişti. Kararda, "Erkek, evlenmeden önceki soyadını evlendikten sonra da tek başına kullanabildiği halde kuralla kadının evlenmeden önceki soyadını evlendikten sonra ancak kocasının soyadının önünde kullanabileceği öngörüldüğünden karşılaştırmaya müsait şekilde benzer durumda olan eşler arasında cinsiyet temelinde farklı muamelenin yapıldığı açıktır." ifadeleri kullanılmıştı.

Evlenen kadınların soyadı hakkı 28 Ocak'ta yürürlüğe giriyor

Kararın yürürlüğe girmesiyle birlikte, evlenen kadınlar, kendi soyadlarını kullanma hakkına kavuşacak. Ancak, yeni bir yasal düzenleme yapılmadığı takdirde, 28 Ocak ve sonrasında evlenen kadınlar açısından yasal bir boşluk oluşacak.

İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü ve MEF Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Nazan Moroğlu, kararın kadın erkek eşitliği yolunda önemli bir kazanım olduğunu söyledi. Moroğlu, "Kadının soyadı, benim yüksek lisans tezim. 1999'da yayınlanmıştı. Kadın hukukunda ilk akademik araştırmaydı. O gün bugün soyadında eşler arası eşitlik için mücadeleyi 25 yıldır sürdürüyorum." dedi.

Moroğlu, yeni bir yasal düzenleme yapılması gerektiğini belirterek, "Yeni düzenlemede eşler kendi önceki soyadlarıyla devam etmek veya ikisinden birinin soyadını aile adı olarak seçmek hakkına da sahip olmalı." diye konuştu.

Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı, kadın erkek eşitliği açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Kararın, kadınların evlilikteki kimlik haklarına kavuşmasında önemli bir rol oynaması bekleniyor.


GÜNDEM
1

İki lider arasında kritik görüşme: özgür Özel AK Parti Genel Merkezi'nde

2

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Avrupa'da irkçı saldırılar örtbas ediliyor

3

Son bir haftada 43 terörist etkisiz hale getirildi

4

İstanbul'da nisan ayında fiyatı en fazla artan ve azalan ürünler belli oldu

5

Kemal Kılıçdaroğlu’na 2 yıl 4 aya kadar hapis talebi

SİYASET