Altın fiyatlarındaki artış makas aralığını da uçurdu

Altın fiyatlarının yükselişi satış fiyatındaki makas aralığını da beraberinde getirdi.

EKONOMİ 15.04.2024 14:47:00 0
Altın fiyatlarındaki artış makas aralığını da uçurdu

Altın fiyatlarındaki yükseliş, satış fiyatındaki makas aralığını da beraberinde getiriyor. Ordu Kuyumcular ve Sarraflar Derneği'nin belirlediği altın fiyatlarındaki makas farkı son zamanlarda ciddi boyutlara ulaştı. Çeyrek altındaki makas aralığı 530 TL (yüzde 13,07), cumhuriyet altınında ise 2.320 TL (yüzde 13,89) rekor seviyelerine çıktı.

Makas aralığı neden artıyor?

Altın fiyatlarındaki dalgalanmalara bağlı olarak, Kuyumcular ve Sarraflar Dernekleri tarafından belirli bir makas aralığı uygulanıyor. Bu aralık, kuyumcuların altını satın alma ve satma arasındaki kar marjını temsil ediyor.

Ekonomistler, makasta yaşanan bu büyük artışı, altın fiyatlarındaki hızlı dalgalanmalara ve artan talebe bağlıyor.

Ekonomistlerden ve vatandaşlardan tepki

Duruma tepki gösteren ekonomistler ve vatandaşlar, sosyal medyada altın fiyatlarındaki makas aralığının kabul edilemez olduğunu savunuyor.

Ekonomist Solakoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Ordu'da yaşayan bir takipçim göndermiş, Ordu Kuyumcular ve Sarraflar Derneğinin belirlediği çeyrek makası (%3,82) 155₺, cumhuriyet makası (13,89) 2.320₺ Spot varlıklarda bu makaslar kabul edilebilir seviyeler değil. Altından sadece kuyumcular kazanır diye boşuna demiyoruz" dedi.

Altın fiyatları ne kadar?

Hafta sonu İran'ın İsrail'e saldırıları, Orta Doğu'daki jeopolitik gerginlikleri artırdı. Bu gerginlikler piyasaları olumsuz etkiledi ancak kriz kısa sürede yatıştırıldığı için etkisinin uzun süreli olmaması bekleniyor. Yaşanan gerginlik altın fiyatlarını da etkiledi.

Altın fiyatlarına bakıldığında ons altının 2 bin 360 dolarda, gram altının 2 bin 455 lirada olduğu görülüyor.

İstanbul Kapalıçarşı serbest piyasada çeyrek altın 4 bin 146 liradan, Cumhuriyet altını 16 bin 967 lirandan, tam altın 16 bin 651 liradan ve yarım altın ise 8 bin 326 liradan satılıyor.

 


GÜNDEM
1

Başkan Erdoğan, Özgür Özel ile görüşecek! Tarih belli oldu

2

TFF, şike iddiaları için inceleme başlattı!

3

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İBB'ye tepki: "İhmalin bedeli ağır oldu"

4

İçişleri Bakanı: DEAŞ'lı terörist Beykoz'da yakalandı

5

MİT Hakurk'ta 15 teröristi etkisiz hale getirdi

SİYASET