Adalara 7 günlük kapıda vize

Miçotakis, Yunan adalarında Türklere 7 günlük turist vizesi sağlanacağını söyledi. Erdoğan ise Yunanistan-Türkiye ilişkilerine yönelik önemli mesajlar verdi; “Aramızda çözülemeyecek sorun yok.” dedi.

GÜNDEM 7.12.2023 16:31:00 0
Adalara 7 günlük kapıda vize

Yunanistan, Türk vatandaşlarına Ege’deki 10 ada için 7 günlük turist vizesi vereceğini açıkladı.

Erdoğan, Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu ile ikili görüşmesinin ardından Başbakan Kiryakos Miçotakis’i kabul etti. İki lider görüşmenin ardından kameralar karşısında poz verdi.

Miçotakis konuşmasında vize konusuna değinerek Türk öğrencilerle Avrupalı öğrenciler arasında daha yakın işbirliği sağlanması için vizeden muafiyesi meselesini ele aldıklarını söyledi.

Yunan adalarına kapıda vize konusu için Miçotakis, “Doğu Ege’de yıl boyunca 7 gün süre ile vizeden muaf tutularak Türk vatandaşlarının Doğu Ege adalarını ziyareti serbestisini ele aldık.” diye konuştu.


Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Türkiye-Yunanistan ilişkilerine yönelik mesajlar vererek Miçotakis ile yılda en az 1 kere buluşma kararı aldıklarını söyleyen Erdoğan, “Yunanistan ile bizim aramızda çözülemeyecek hiçbir sorun yok. Ege’yi barış ve işbirliği denizi haline getirelim.” dedi.

İki liderin konuşmasından öne çıkan diğer başlıklar ise:

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 

Yılda en az 1 kere buluşma kararı aldık. Mevcut sorunlarımızı, yapıcı diyalog, iyi komşuluk, uluslararası hukuk çerçevesinde müşterek çabalarla çözüme kavuşturmak temennimizdir. İpsala Sınır Kapısı’nda 2. köprünün önemine işaret ettik. Ege ve Doğu Akdeniz’deki tutumlarımız hakkında görüş alışverişinde bulunduk, Dışişleri bakanlarımızdan çalışmaları ele almalarını istedik. Ülkelerimizdeki azınlıkların refahının atması ilişkilerimizi iyi yönde etkileyecektir. Kıbrıs meselesinin adadaki gerçekler temelinde adil ve sürdürülebilir bir çözüme kavuşturulması önemlidir. İşgal altındaki Filistin topraklarında yaşanan dramı ele aldık. Yaşananların Gazze halkının toplu şekilde cezalandırılmasına dönüşmesi, 17 bin masum Filistinli sivilin katledilmesi vicdanları yaralamaktadır. Kalıcı ateşkesin bir an evvel tesisi, insani yardımların temini hepimizin önceliği olmalıdır. Bağımsız, egemen, toprak bütünlüğüne haiz Filistin devletinin kaçınılmaz olduğunu gördük.

Miçotakis: 

İkili ticarette 10 milyar dolar hedefini koyduk. Doğu Ege’de yıl boyunca 7 günlük süre boyunca vizeden muaf tutularak Türk vatandaşlarının Doğu Ege adalarını ziyaret etme serbestisini karar olarak ele aldık. Sayın Cumhurbaşkanıyla çevremizde cereyan eden olayların analizini yaptık ve bütün aşırı tavırların bertaraf edilmesi ve aynı zamanda insani değerlere saygı, silahsız sivillerin korunması konusunda hemfikir kaldık. Kıbrıs konusunda BMGK’nnı kararları bizim için çok önemlidir. Kıbrıs konusundaki gelişmeler bu doğrultuda.


GÜNDEM
1

Adalet Bakanı Tunç'tan İsrailli bakana tepki

2

Gazze'de can kaybı 34 bin 388'e çıktı

3

Cumhurbaşkanı Erdoğan Üsküdar’da akaryakıt istasyonuna uğradı

4

Bakan Işıkhan'dan asgari ücrete ilişkin yorum

5

Meral Akşener İYİ Parti kurultayında veda konuşması yaptı

GÜNDEM