YÖK'ten yurt dışında okumak isteyen öğrencilere 'sahte üniversite' uyarısı

Yükseköğretim Kurulu, yurt dışındaki üniversitelere kayıt yaptırmayı düşünen öğrencilere yönelik “sahte üniversite" ve “yanıltıcı reklam" uyarısında bulundu.

GÜNDEM 17.08.2023 10:46:00 0
 YÖK

Yükseköğretim Kurulu  (YÖK) resmi sitesinden yazılı açıklamada bulundu.

Yapılan yazılı açıklamada yapılan yazılı açıklamada bazı aracı kuruluşların Yükseköğretim Kurulu ve Türkiye'nin saygın devlet üniversitelerinin de logolarını kullanarak yanıltıcı bilgiler verdiklerini ve bazı yükseköğretim kurumlarının ise 'sınavsız üniversite', 'mezuniyet sonrası şartsız denklik' gibi reklam ve duyurular yapıldığının tespit edildiği ifade edildi.

Aynı açıklamada, yanıltıcı içeriklere ilişkin gerekli hukuki işlemler başlatıldığı belirtildi.

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar, konuya ilişkin, özelikle tıp, hukuk, eczacılık, mühendislik gibi bölümlere sınavsız veya uzaktan eğitim yolu ile diploma vaadinin karşılığı olmadığını belirtti.

 Bu tür sahte içerikler, hiç eğitim alamama, iddia edilen nitelikte eğitim alamama ya da denk bir diploma programı olmaması sonuçlarını doğurabileceğini söyleyen Özvar, "Öğrencilerimiz ve aileleri hem para hem zaman kaybı yaratacak bu kurumlara karşı çok dikkatli olmalı." açıklamasında bulundu.

YÖK'ün tanıdığı yükseköğretim kurumları e-Devlet'ten öğreniliyor

Öğrencilere öğrenim görmeyi planladıkları yükseköğretim kurumunun Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınıp tanınmadığını mutlaka kontrol etmeleri çağrısında bulunan Özvar, “Yurt dışında yükseköğrenim görmek isteyen öğrencilerimiz, Kurulumuz tarafından tanınan yükseköğretim kurumlarını e-Devletten görebilir. (https://www.turkiye.gov.tr/yok-okul-tanima-belgesi-sorgulama) internet adresinden gerekli kontrolleri sağlayabilir ve bunu kanıtlayıcı dokümanları alabilirler. Öğrencilerimiz E-Devlette bulamadıkları yükseköğretim kurumlarını mutlaka Kurulumuza sorarak teyit etmeliler." dedi.

​Öte yandan, öğrenciler 0850 470 09 65 numaralı telefondan Yükseköğretim Kurulunun çağrı merkezine ulaşarak konuya ilişkin sorularına cevap bulabilirler.


GÜNDEM
1

1 MAYIS'TA TOPLU ULAŞIM ÜCRETSİZ!

2

Başkan Erdoğan, Özgür Özel ile görüşecek! Tarih belli oldu

3

TFF, şike iddiaları için inceleme başlattı!

4

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İBB'ye tepki: "İhmalin bedeli ağır oldu"

5

İçişleri Bakanı: DEAŞ'lı terörist Beykoz'da yakalandı