GÖKBEY Zorlu Testlerle Göreve Hazırlanıyor

Türkiye'nin ilk özgün helikopteri GÖKBEY, Ankara, Kocaeli ve Erzurum'da farklı kullanım konseptleri ve iklim şartlarında zorlu testlere tabi tutuluyor.

GÜNDEM 11.03.2024 14:37:00 0
 GÖKBEY Zorlu Testlerle Göreve Hazırlanıyor

 2013 yılında başlatılan Özgün Helikopter Programı'nın ürünü olan GÖKBEY, çok yönlü ve yoğun test maratonuyla göreve hazırlanıyor.

Farklı Koşullarda Testler

6 Eylül 2018'de ilk uçuşunu gerçekleştiren GÖKBEY helikopterinin tam performansıyla kullanıcılarla buluşması için çok farklı koşullarda test süreci yürütülüyor. Test sürecinde uçuş ve test ekipleri ile kullanıcı kurumların personelleri yoğun bir çaba gösteriyor.

TUSAŞ'ın Kahramankazan'daki tesisleri GÖKBEY için yapılan testler için merkez konumunda. Tesiste bulunan farklı altyapılarda GÖKBEY'le ilgili birçok test gerçekleştiriliyor.

Eş Zamanlı Testler

GÖKBEY, farklı kullanım konseptleri ve iklim şartları için Türkiye'nin farklı noktalarında eş zamanlı testlere tabi tutuluyor. TUSAŞ ekipleri 10 Mart'ta GÖKBEY helikopteri ile Ankara, Kocaeli ve Erzurum'da 3 farklı test gerçekleştirdi:

Ankara Akıncı: P3 prototipi ile "MCP VNE 165 Knt motor titreşim testleri"
Kocaeli: P2 prototipi ile "deniz seviyesi otopilot malfunction sertifikasyon testleri" (otopilotun kapandığı durumda pilotun kumandayı devralıp güvenli seyre ya da inişe devam etmesi)
Erzurum: J6001 helikopteri ile "kar testleri"
En Zorlu İklim ve Coğrafyalarda Görev

Geniş görev yelpazesine sahip GÖKBEY, taşıma, VIP, kargo, hava ambulans, arama kurtarma ve kıyı ötesi taşıma görevlerinde bulunabilecek. Yerli ve yabancı kullanıcılar için GÖKBEY, görevlerini en zorlu iklim ve coğrafyalarda, yüksek irtifa ve sıcaklıkta, gece ve gündüz koşullarında icra edebilecek.

Askeri ve Sivil Versiyonlar

Helikopterin askeri versiyonları, askeri sertifikasyon ve kalifikasyon süreçleri sonrasında kullanıcılara teslim edilecek. Sivil versiyon ise Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile yürütülen sivil sertifikasyon sürecinin sonunda sivil kullanıcılara sunulacak.

Bu doğrultuda 3 adet GÖKBEY, yakın zamanda Jandarma Genel Komutanlığına teslim edilecek.


GÜNDEM
1

Adalet Bakanı Tunç'tan İsrailli bakana tepki

2

Gazze'de can kaybı 34 bin 388'e çıktı

3

Cumhurbaşkanı Erdoğan Üsküdar’da akaryakıt istasyonuna uğradı

4

Bakan Işıkhan'dan asgari ücrete ilişkin yorum

5

Meral Akşener İYİ Parti kurultayında veda konuşması yaptı

GÜNDEM