'B' Sınıfı Ehliyet Sahipleri Motosiklet Kullanabilecek

Resmi Gazete'de yayımlanan 'Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' ile 'B' sınıfı ehliyete sahip olanlar, belirli koşullar dahilinde 125 cc'ye kadar olan motosikletleri kullanabilecek.

10.02.2024 09:58:00 0

Türkiye'de motosiklet kullanımına ilişkin önemli bir değişiklik yaşanıyor. Resmi Gazete'de yayımlanan 'Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' ile 'B' sınıfı ehliyete sahip olanlar, belirli koşullar dahilinde artık 125 cc'ye kadar olan motosikletleri kullanabilecek. Ancak bu imkanı elde etmek için belirli şartların sağlanması gerekiyor.

Yeni yönetmelikle 'B' sınıfı ehliyet sahipleri motosiklet kullanabilecek

Yapılan düzenlemeyle birlikte, deneyim bakımından en az 2 yıllık 'B' sınıfı geçerli sürücü belgesine sahip olmak, gereken sağlık şartlarını taşımak ve daha önce geriye doğru 5 yıl içinde sürücü belgesinin geçici veya daimi olarak geri alınmamış olması koşulları aranacak. Ayrıca, belirlenen direksiyon eğitimi dersini tamamlayıp uygulama sınavında başarılı olunması ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen A1 sınıfı sertifikanın sürücü belgesi sistem kayıtlarına işlenmesi halinde, 'B' ehliyet sahipleri her türlü ticari faaliyette kullanılan motosikletler hariç olmak üzere Türkiye sınırları içerisinde A1 sınıfı sürücü belgesi ile kullanılabilen motosikletleri de sürülebilecek.

Düzenlemenin detaylarına göre, sürücü belgesi sistem kayıtlarına gerekli kod eklenirken, sürücü belgesi üzerine kod yazılmayacak. Ancak isteyen kişiler 2 yıl içerisinde sertifikalarını sürücü belgesine işletebilecekler. Ayrıca, sistem kayıtlarında bu koda sahip olan kişilerin şartları kaybetmesi veya sürücü belgesinin geri alınması halinde, yetkileri otomatik olarak iptal edilecek.

Yapılan bu yönetmelik değişikliği, yayım tarihinden itibaren yürürlüğe girecek ve Türkiye'de motosiklet kullanımında önemli bir dönüşüm başlatacak.


GÜNDEM
1

Adalet Bakanı Tunç'tan İsrailli bakana tepki

2

Gazze'de can kaybı 34 bin 388'e çıktı

3

Cumhurbaşkanı Erdoğan Üsküdar’da akaryakıt istasyonuna uğradı

4

Bakan Işıkhan'dan asgari ücrete ilişkin yorum

5

Meral Akşener İYİ Parti kurultayında veda konuşması yaptı

GÜNDEM