6’lı masada kaos derinleşiyor

Davutoğlu'nun “eşit imza yetkisi" çıkışı ve Kılıçdaroğlu'nun da peşin desteği ile "Hedef Akşener'i masadaki diğer liderlerle eşitleyip, etkisizleştirmek mi” sorusunu gündeme getirdi.

SİYASET 16.01.2023 21:10:00 0
6’lı masada kaos derinleşiyor

"6'lı muhalefet masasındaki tüm liderlere Cumhurbaşkanı ile eşit imza yetkisi" tartışması sürüyor. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun "Cumhurbaşkanı sözümüzü dinlemezse kriz çıkar" sözü tartışmanın fitilini ateşledi.

CHP medyasının günlerdir Davutoğlu'nu yerden yere vurmasına rağmen Kılıçdaroğlu'nun "doğru söylemiş" diyerek Davutoğlu'na sahip çıkması ise akıllara farklı sorular getirdi.

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener başından bu yana Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte muhalefetin en önemli iki aktöründen biri olarak görülüyordu. Hiç değilse Kılıçdaroğlu'nun haricinde "eşitler arasında birinci" pozisyonundaydı.

Ama CHP'nin içine yönelik hamleleri yani Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş üzerinden Kılıçdaroğlu'nun adaylığına engel olma çabalarıyla "muhalefetin içindeki muhalefet" imajına büründü.

Saraçhane krizinin ardından CHP ile İyi Parti arasında yaşanan "kurumsal" gerilim Kılıçdaroğlu ile Akşener'in kurdukları "ikili masada akşam yemeği formülü" ile aşıldı sanılırken şimdi de "eşit imza" tartışması yeni sıkıntılara kapı açtı.

Davutoğlu'nun çıkışına adının açıklanmasını istemeyen İyi Partili bir yetkilinin gazetecilere "herkes ağırlığı kadar konuşmalı" tepkisi kulisleri hareketlendirdi.

Ama Kılıçdaroğlu "yüzde 1, yüzde 3 buçuk diye bakamayız. Altı partinin lideri, siyasi partiler yasamıza göre her biri genel başkan olduğu için eşittir" sözüyle üstü kapalı da olsa "Akşener diğer masa ortağı liderlerle eşit söz hakkına sahip" demiş oldu.

Oysa yakın zaman öncesine kadar İyi Partili kurmayların güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş aşamasında Akşener'in "geniş yetkili başkan yardımcısı" sıfatıyla "Başbakan" yetkisi kullanabileceğini tartışmaya açmışlardı. Yani İyi Parti muhalefetin seçimi kazanması halinde "icra gücünün Akşener'de olacağı" motivasyonuna sahipti.

Resmen olmasa da fiilen "başbakan yetkili başkan yardımcılığı" formülü ya da milletvekili olsa bile Akşener'in altılı masadaki diğer liderlerden daha fazla söz hakkı ve yetkiye sahip olacağı ön kabulü Davutoğlu'nun gündeme getirdiği, Kılıçdaroğlu'nun da tam destek verdiği "eşit imza" formülüyle şimdilik ortadan kalkmış oldu.

Akşener'in, Saraçhane'de Ekrem İmamoğlu ile yan yana çekilmiş pozları bugünlerde İstanbul'un her yerinde afiş olarak billboardlarda sergileniyor.

Şimdi kafaları kurcalayan iki soru var.

BİR: İyi Parti, İmamoğlu üzerinden tezlerimizden vazgeçmedik mesajı mı vermek istiyor?

İKİ: İyi Parti, CHP dışındaki diğer partiler yani Gelecek, Demokrat, Deva ve Saadet Partileri ile eşitlenmeyi kabul edecek mi?

Siyaset gündemi altılı masada yeni krizler çıkana kadar bu sorulara yanıt aramaya devam edecek.


GÜNDEM
1

1 MAYIS'TA TOPLU ULAŞIM ÜCRETSİZ!

2

Başkan Erdoğan, Özgür Özel ile görüşecek! Tarih belli oldu

3

TFF, şike iddiaları için inceleme başlattı!

4

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İBB'ye tepki: "İhmalin bedeli ağır oldu"

5

İçişleri Bakanı: DEAŞ'lı terörist Beykoz'da yakalandı