17 Ağustos depreminin üzerinden 23 yıl geçti!

17 Ağustos 1999'da 17 bini aşkın vatandaşın hayatını kaybettiği Marmara depreminin 23. yılında acılar bir kez daha tazelendi.

GÜNDEM 17.08.2022 12:09:00 0
17 Ağustos depreminin üzerinden 23 yıl geçti!

17 Ağustos 1999'da 17 bini aşkın vatandaşın hayatını kaybettiği Marmara depreminin 23. yılında acılar bir kez daha tazelendi. Depremin gerçekleştiği saat 03.02'de İstanbul, Kocaeli, Yalova ve Sakarya'da törenler düzenlendi, depremde hayatını kaybedenler için dualar edildi. Gölcük'te, deprem şehitlerini anma etkinliğe katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Bütün hazırlıklarımızı İstanbul'da yaşanabilecek, 7.5'lik deprem üzerinden yapıyoruz. Zamanını bilmiyoruz ama tedbir almak bizim en büyük sorumluluğumuzdur" dedi.

1999 yılının 16 Ağustos'u 17 Ağustos'a bağlayan gece meydana gelen Deprem, Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun batı bölümünde 45 saniye sürerek büyük bir felakete neden olmuştu. Resmi rakamlara göre 23 yıl önceki sarsıntıda; 17 binden fazla kişi hayatını kaybetti ve 100 binlerce kişi evsiz kaldı. Üzerinden onca yıl geçmesine rağmen de acılar hâlâ tazeliğini koruyor.

 

Fakat zaman geçtikçe yapılan incelemeler ve araştırmalar sonrası, bugün genel olarak depremin büyüklüğü, 7.4 olarak kabul ediliyor ve bu ölçü kullanılıyor.

Büyük Marmara depreminin 23. yılında birçok kentte anma törenleri düzenlendi. 

AVCILAR'DA MARMARA DEPREMİ'NDE HAYATINI KAYBEDENLER ANILDI

1999 depreminde İstanbul'da en fazla can kaybının görüldüğü Avcılar'da, Kent Konseyi'nin çağrısı üzerine Marmara Caddesi'ndeki Deprem Anıtı önünde saat 03.02'de meşaleli tören düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan Kent Konseyi Başkanı Turgay Halisçelik, 23 yıldan bu yana acıyı her yıl aynı dakikalarda bir kez daha yaşadıklarını söyledi.Halisçelik, olası yeni felaketlerin önüne geçebilmek için kentsel dönüşüme önem verilmesini istedi. Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, ilçede başlattıkları çalışmalarla eski yapıların yenilenmesine çalıştıklarını, bunun hızlanması için ülke genelinde sıfır faizli kredi olanağı tanınması gerektiğini önerdiklerini anlattı. 

Konuşmaların ardından etkinliğe katılanlar Deprem Anıtı'na karanfil bıraktı. 

Etkinliğin sona ermesiyle Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, “17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen, asrın felaketi olarak nitelendirilen depremin üzerinden 23 yıl geçti. 45 saniye insan hayatında çok kısa bir süre. Ancak biz Gölcüklüler için unutulmayacak, bizim yakınlarımızı, sevdiklerimizi yitirdiğimiz bir zaman parçası. Aradan geçen 23 yıldan sonra saat yine 3’ü 2 geçe Gölcük’te acılar hala taptaze ve diri. Bu zaman zarfında aslında maddi anlamda kaybedilen ne varsa her şeyin geriye geldiği ancak sevdiklerimizi, yitirdiklerimizle maalesef bir daha kavuşma imkanımız yok” dedi. 

Tarihler 17 Ağustos 1999'u gösterirken Türkiye tarihinin en büyük depremlerinden birini yaşadı.

03.02'de gerçekleşen  Gölcük merkezli deprem, resmi raporlara göre 17 bin 480 kişinin ölümüne neden oldu.

Binlerce kişi yaralandı ve sakat kaldı.


GÜNDEM
1

Kastamonu'da taksi şoförü silahla vurularak öldürüldü

2

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan terörle mücadelede kararlılık mesajı: Terörü öyle ya da böyle yok edeceğiz

3

Anıtkabir'de 23 Nisan coşkusu

4

Irak ve Suriye'de 19 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi

5

Maliye vergi kaçakçılığının peşinde: Kiralık IBAN sahipleri dikkat!

ASAYİŞ